Zapiekanka z Dynią – Ta pyszna, pomarańczowa piękność, zachwyci smakiem całą rodzinę.

Wśród różnorodności jesiennych darów natury, na szczególną uwagę zasługuje pomarańczowa piękność – dynia. Pyszna, lekka i dietetyczna zapiekanka połaskocze wasze podniebienia i sprawi, że zapragniecie więcej.

 

Ta delikatna, kremowa zapiekanka z dynią, będzie idealna na chłodny i ponury jesienny wieczór. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI
  • 500 g dyni
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonych śliwek
  • 1 jajko
  • cukier do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
1. Obierz dynię, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj przez 10-15 minut (musi być pół miękka).

2. Pokrój drobno suszone śliwki, wymieszaj z rodzynkami i zalej gorącą wodą, odstaw na kilka minut. Możesz użyć innych dowolnych suszonych owoców lub orzechy – według uznania.

3. Ubij śmietanę z jajkiem, w razie potrzeby dodaj cukier. Pamiętaj, że dynia to słodkie warzywo, więc nie przesadź z cukrem.

4. Gotowaną dynię umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj rodzynki i suszone śliwki, a następnie zalej wszystko śmietaną.

5. Piecz zapiekankę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Po ostudzeniu gotową zapiekankę, pokój na porcje i podawaj.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!