Zapiekankę z kurczakiem, podawaj jako sycące danie obiadowe lub ciepłą kolację dla całej rodziny. Spróbuj i przekonaj się sama!

1. Obraną cebulę, pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Filet z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na średniej wielkości plasterki.
2. Fileta podsmażaj na patelni z cebulką do czasu, aż mięso zrobi się białe, wtedy posyp solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami do smaku. Smaż do miękkości.
3. Po upieczeniu, fileta przełóż na talerz i na tej samej patelni podsmaż pieczarki pokrojone na 3-4 części. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a następnie je ugnieć i wystudź. Potem dodaj do nich jajko, mąkę i zagnieć gładkie ciasto.
5. Gotową masę ziemniaczaną, wyłóż do formy przykrytej papierem do pieczenia, wygładź na całej powierzchni robiąc małe wgłębienie. Do wgłębienia przełóż smażonego fileta, a następnie podsmażone pieczarki.
6. Całość przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20 minut.
7. Po tym czasie, zdejmij folię i posyp zapiekankę startym na tarce serem żółtym. Piecz jeszcze przez 15 minut. Gotowe!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.