Zapiekanka z kurczakiem – Prosty i szybki obiad lub ciepła kolacja dla całej rodziny. Znika ze stołu błyskawicznie

Niezwykle proste danie, z minimalnego zestawu łatwo dostępnych produktów, polecam wszystkim miłośnikom sycących dań, które można przygotować w szybkim czasie.

Zapiekankę z kurczakiem, podawaj jako sycące danie obiadowe lub ciepłą kolację dla całej rodziny. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Filet z kurczaka
  • 350 g ziemniaków tłuczonych
  • 200 g pieczarek
  • 100 g mąki
  • 1 cebula
  • jajko
  • sól
  • pieprz

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obraną cebulę, pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Filet z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na średniej wielkości plasterki.

2. Fileta podsmażaj na patelni z cebulką do czasu, aż mięso zrobi się białe, wtedy posyp solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami do smaku. Smaż do miękkości.

 

3. Po upieczeniu, fileta przełóż na talerz i na tej samej patelni podsmaż pieczarki pokrojone na 3-4 części. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a następnie je ugnieć i wystudź. Potem dodaj do nich jajko, mąkę i zagnieć gładkie ciasto.

 

5. Gotową masę ziemniaczaną, wyłóż do formy przykrytej papierem do pieczenia, wygładź na całej powierzchni robiąc małe wgłębienie. Do wgłębienia przełóż smażonego fileta, a następnie podsmażone pieczarki.

6. Całość przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20 minut.

 

7. Po tym czasie, zdejmij folię i posyp zapiekankę startym na tarce serem żółtym. Piecz jeszcze przez 15 minut. Gotowe!

 

Przed podaniem, możesz dodatkowo posypać zapiekankę pokrojonymi ziołami. Najlepiej smakuje na gorąco, zresztą szanse na to, że coś zostanie na później są niewielkie. Smacznego!

 

 

error: Content is protected !!