Zapiekanka z twarogiem, według tego sprawdzonego przepisu jest po prostu najlepsza
9 723
Jeśli właśnie zabrakło Ci pomysłu na pyszną, zdrową kolację – ten przepis dedykuję właśnie Tobie!
To idealne rozwiązanie dla chcących przemycić swoim pociechom zdrowy i pożywny twaróg w wyjątkowej formie.
Gwarantuję, że aromat unoszący się w całym domu podczas pieczenia, skutecznie przywoła wszystkich domowników do stołu. A kiedy już spróbują, nie zatrzymają się na jednej porcji. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
500 g twarogu
60 g masła
3 łyżki kaszy manny
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
3 jajka
szczypta cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
1. W garnku z grubym dnem, roztop masło i dodaj śmietanę, cukier i kaszę mannę. Wszystko dobrze wymieszaj, masa musi być jednolita, bez grudek.
2. Następnie dodaj ubite jajka i szczyptę cukru waniliowego.
3. Teraz dodaj rozdrobniony twaróg.
4. Zmiel wszystko blenderem, a następnie ubijaj masę przez 10-15 minut.
5. Gotową masę, przełóż do formy, wysmarowanej tłuszczem i wygładź powierzchnię. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 160 stopni C, przez 1-1,5 godziny. Gotowość twarogowej zapiekanki, sprawdzaj drewnianym patyczkiem. Smacznego!
Zapiekanka z twarogiem, najlepiej smakuje na ciepło. Jednak na zimno, nie traci nic ze swojego wyjątkowego smaku. Ja wiem jedno. W moim domu, to się raczej nie zdarza. Powodzenia!