Zapiekanka Ziemniaczana z Klopsikami – Pełny, rozgrzewający i sycący obiad na chłodny, ponury dzień.

Zapiekankę ziemniaczaną z klopsikami, przygotowuję zawsze wtedy, gdy nie mam zbyt wiele czasu na zrobienie zakupów, a domownicy lada chwila zjawią się przy stole.
Na taką okazję, zawsze mam w zamrażalniku mięso mielone, a pozostałe składniku bez problemu znajdę w swojej kuchni.

 

 

Pyszny i sycący obiad, który jednocześnie zapiekasz w piekarniku jest doskonałą propozycją dla wszystkich zapracowanych Pań. Domownicy z pewnością docenią tak szybkie, soczyste i efektowne danie obiadowe. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 500 g ziemniaków
  • 150 g ryżu
  • 1 marchewka
  • 0,5 cebuli
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany
  • 50 g twardego sera
  • sól
  • przyprawy do smaku

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Ugotuj ryż na pół miękko. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę w drobną kostkę. Podsmaż warzywa na patelni.

 

2. Wymieszaj ryż z mięsem mielonym i uformuj kulki o średnicy około 4 cm.

 

3. Obrane i umyte ziemniaki, pokrój w talarki.

 

4. Nasmaruj formę lub naczynie żaroodporne olejem. Kulki mięsne i ziemniaki, możesz ułożyć według własnego uznania.

 

5. Następnie przygotuj aromatyczny, kremowy sos: Wymieszaj śmietanę, wodę i koncentrat pomidorowy z solą i przyprawami. Zalej sosem ziemniaki z klopsikami i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

 

6. Po 15 minutach posyp zapiekankę startym twardym serem i zapiekaj jeszcze przez 5 minut do czasu, aż ser całkowicie się roztopi.

 

7. Przed podaniem, udekoruj zapiekankę świeżymi ziołami. Smacznego!

 

 

Zapiekanka jest bardzo sycąca i soczysta. To świetna alternatywa dla smażonych ziemniaków i zwykłych kotletów mielonych. Możesz równie dodać warzywa sezonowe, tj: papryka lub pomidory. Dzięki temu danie będzie jeszcze smaczniejsze.
Koniecznie wypróbuj naszą soczystą zapiekankę z mięsem mielonym i podziel się z nami swoimi wrażeniami!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!

 

error: Content is protected !!