Zapiekanka Ziemniaczana z Mięsem – Może być pysznym, sytym daniem obiadowym lub wyśmienitą ciepłą kolacją.

Ta rewelacyjna zapiekanka, ma w sobie tyle pyszności, że nikt nie jest w stanie jej się oprzeć. To proste, syte danie może być zarówno pysznym domowym obiadem, jak i kolacją niespodzianką dla zaproszonych gości.

 

 

Urzekła mnie prostotą przygotowania, oryginalnym designem i oczywiście doskonałym smakiem. Moja rodzina ją uwielbia! Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 2 kg ziemniaków
  • 800 g mięsa wieprzowego (lub wołowego)
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki śmietany
  • 50 g masła
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Mięso umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

 

2. Obierz i ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. Możesz je również ugotować w mundurkach.

 

3. Wymieszaj mięso z cebulą, dodaj sól i pieprz do smaku. Smaż na patelni do miękkości, a cebulka się zeszkli.

 

4. Do podsmażonego mięsa z cebulką, dodaj koncentrat pomidorowy. Jeśli mięso mielone jest zbyt suche, dodaj trochę wody.

 

5. Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków, dodaj masło i ugnieć na gładkie puree.

 

6. Formę ze zdejmowanymi bokami, przykryj papierem do pieczenia i nasmaruj olejem.

 

7. Na spód formy, ułóż połowę puree ziemniaczanego, równomiernie rozprowadź je na całej powierzchni i wygładź.

 

8. Następnie ułóż smażone mięso mielone, a na wierzchu drugą połowę puree. Wygładź drewnianą szpatułką.

 

9. Nakłuj nożem całość w kilku miejscach i polej kwaśną śmietaną.

 

10. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz zapiekankę ziemniaczaną na złoty kolor.

 

11. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem, wygląda jak przepiękne ciasto!

 

Jeśli dodasz starty ser żółty do kwaśnej śmietany, będzie jeszcze smaczniejsza. Z pewnością stanie się ulubionym przysmakiem wszystkich domowników, bez wyjątku!
Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!

 

error: Content is protected !!