Zapiekanka Ziemniaczana z Wędzoną Kiełbasą – Zachwycisz się smakiem i pokochasz to danie od razu.

Mówi się, że przepis na nią, pojawił się po raz pierwszy we Francji. Został tam nieco zmieniony i powędrował na Węgry. Tam stała się daniem narodowym. Następnie rozprzestrzenił się na większość byłego Cesarstwa Austro-Węgierskiego (współczesna Austria, Węgry, Słowacja, Słowenia, Chorwacja, Czechy, a także na połowę terytorium Rumunii i części Ukrainy).

Pyszna zapiekanka ziemniaczana z wędzoną kiełbasą i serem to idealne danie, któremu poświęcisz troszkę czasu i włożysz minimum wysiłku w przygotowaniu.

Składniki zostały podane dla sześcioosobowej rodziny. Z równie ciekawym efektem, możesz użyć składników według własnych upodobań. Na przykład smalec i kwaśną śmietanę można zastąpić majonezem domowej roboty lub innym ulubionym sosem. Zamiast wędzonej kiełbasy, możesz dodać pokrojoną szynkę lub pieczarki. Jest wiele możliwości, ponieważ danie jest ludowe, a jego jednolity przepis nie istnieje. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI
  • 1 kg ziemniaków
  • 5-7 jaj
  • 300 g wędzonej kiełbasy
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 100 g twardego sera
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mielonej papryki
  • 2 cebule
  • sól i czarny pieprz do smaku

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz ze skórki i pokrój w plastry o grubości 5–6 mm.

2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w plasterki.

3. Kiełbasę bez skórki pokrój w plastry lub pół-plastry, jeśli jest gruba.

4. Pokrój cebulę w piórka i podsmaż na smalcu, aż się zeszkli. Dodaj paprykę, smaż jeszcze ok. 2-3 minuty, a następnie wlej śmietanę i wymieszaj.

 

5. Wysmaruj smalcem naczynie żaroodporne. Układaj składniki warstwami: ziemniaki (sól i pieprz), warstwa jajek, warstwa kiełbasy. Następnie polej kwaśną śmietaną. Na wierzchu ułóż warstwę ziemniaków, polej resztą śmietany i posyp startym serem.

6. Przykryj naczynie pokrywką lub folią i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Pod koniec zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10-15 minut, aż ziemniaki i ser na wierzchu się zarumieni.

7. Wyjmij naczynie z piekarnika i odstaw na 10 minut przed podaniem.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!