Zapiekanka Ziemniaczana – W takiej postaci jej jeszcze nie jadłaś.
8 338
Ziemniaki to nie tylko gotowane ziemniaki, puree ziemniaczane czy frytki. Można je przygotować na wiele sposobów. To niewiarygodne, że tak niewiele składników, może zamienić danie w coś niezwykle pięknego, delikatnego i kremowego.
Dodatkowo możesz posypać całość żółtym serem i świeżymi ziołami. Do dzieła!
SKŁADNIKI
1 kg ziemniaków
2 cebule
60 g masła
400 ml mleka
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
1. Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki. Nasmaruj naczynie żaroodporne masłem i poukładaj warstwę ziemniaków. Pokrojoną w piórka cebulę poukładaj jako drugą warstwę.
2. Nie zapomnij posolić i popieprzyć każdej warstwy. Ułóż je do wyczerpania składników. Najwyższą warstwę z ziemniaków poukładaj staranie.
3. Podgrzej mleko, wlej do naczynia tak, aby nie przykryła najwyższej warstwy z ziemniaków.
4. Najwyższą warstwę polej stopionym masłem. Wtedy ziemniaki uzyskają piękny złoty kolor.
5. Przykryj naczynie lub zawiń folią aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 ° C. Piecz przez 30 minut, potem zdejmij folię, obniż temperaturę do 180 ° C i przytrzymaj zapiekankę w piekarniku przez kolejne 15 minut. Pyszna zapiekanka ziemniaczana jest gotowa.