Zapiekanka Ziemniaczana – W takiej postaci jej jeszcze nie jadłaś.

Ziemniaki to nie tylko gotowane ziemniaki, puree ziemniaczane czy frytki. Można je przygotować na wiele sposobów. To niewiarygodne, że tak niewiele składników, może zamienić danie w coś niezwykle pięknego, delikatnego i kremowego.

Dodatkowo możesz posypać całość żółtym serem i świeżymi ziołami. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 60 g masła
  • 400 ml mleka
  • sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE
1. Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki. Nasmaruj naczynie żaroodporne masłem i poukładaj warstwę ziemniaków. Pokrojoną w piórka cebulę poukładaj jako drugą warstwę.

2. Nie zapomnij posolić i popieprzyć każdej warstwy. Ułóż je do wyczerpania składników. Najwyższą warstwę z ziemniaków poukładaj staranie.

3. Podgrzej mleko, wlej do naczynia tak, aby nie przykryła najwyższej warstwy z ziemniaków.

4. Najwyższą warstwę polej stopionym masłem. Wtedy ziemniaki uzyskają piękny złoty kolor.

 

5. Przykryj naczynie lub zawiń folią aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 ° C. Piecz przez 30 minut, potem zdejmij folię, obniż temperaturę do 180 ° C i przytrzymaj zapiekankę w piekarniku przez kolejne 15 minut. Pyszna zapiekanka ziemniaczana jest gotowa.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!