Bazylia natomiast, zwana „ziołem królewskim” jest dobra na wszystko. Począwszy od zastosowania jej w aromaterapii, ze względu na ich relaksujące i antydepresyjne działania, kończywszy na kłopotach trawiennych, wzdęciach i odstraszaniu komarów.
Kiedy więc połączymy je ze sobą, nie można uzyskać nic innego niż pyszne, zdrowe i aromatyczne danie dla każdego.
Dzielę się z Wami przepisem na zapiekanego bakłażana z pomidorami i bazylią, którego od dziś pokocha każdy. Do dzieła!
1. Sparz, obierz ze skórki i pokrój pomidory w kostkę. Potem duś na małym ogniu w garnku przez 10 minut, dopraw solą i pieprzem.
2. Bakłażany pokrój w cienkie plasterki o grubości do 1 cm, posól i odstaw na 5 minut, aby bakłażan puścił sok.
3. Na patelni z niewielką ilością tłuszczu, lekko wysusz bakłażany, aby się zarumieniły.
4. Pokrój bazylię, parmezan zetrzyj na tarce, a mozzarellę pokrój w średnią kostkę.
5. Formę, lub naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
6. Układaj na przemian warstwami składniki, najpierw bakłażan, potem pomidory i bazylię. Ostatnią warstwę posyp startym parmezanem i kawałkami mozarelli. Piecz w piekarniku przez 30 minut.
Podawaj na ciepło, zresztą zapiekanka jest tak pyszna, że nie zdąży nawet ostygnąć…
Pyszna, prosta i szybka zapiekanka, oczaruje nawet najbardziej wybrednego smakosza!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.