Zapiekany bakłażan z bazylią – To połączenie jest samym zdrowiem na talerzu. Koniecznie wypróbuj

Bakłażan, zwany oberżyną lub gruszką miłosną – to warzywo z tej samej rodziny co ziemniaki czy pomidory i pochodzi z Indii. Mimo, że wartości odżywcze bakłażanów nie są zbyt duże (100 g bakłażana to tylko 30 kalorii), to jednak jest warzywem o wielkim potencjale kulinarnym!

 

Bazylia natomiast, zwana „ziołem królewskim” jest dobra na wszystko. Począwszy od zastosowania jej w aromaterapii, ze względu na ich relaksujące i antydepresyjne działania, kończywszy na kłopotach trawiennych, wzdęciach i odstraszaniu komarów.

Kiedy więc połączymy je ze sobą, nie można uzyskać nic innego niż pyszne, zdrowe i aromatyczne danie dla każdego.

Dzielę się z Wami przepisem na zapiekanego bakłażana z pomidorami i bazylią, którego od dziś pokocha każdy. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 3 bakłażany
  • 1 kg pomidorów
  • 100 g parmezanu
  • 100 g mozzarelli
  • 5 łyżek Oliwy z oliwek
  • 1 pęczek bazylii
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Sparz, obierz ze skórki i pokrój pomidory w kostkę. Potem duś na małym ogniu w garnku przez 10 minut, dopraw solą i pieprzem.

2. Bakłażany pokrój w cienkie plasterki o grubości do 1 cm, posól i odstaw na 5 minut, aby bakłażan puścił sok.

 

3. Na patelni z niewielką ilością tłuszczu, lekko wysusz bakłażany, aby się zarumieniły.

4. Pokrój bazylię, parmezan zetrzyj na tarce, a mozzarellę pokrój w średnią kostkę.

 

5. Formę, lub naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

6. Układaj na przemian warstwami składniki, najpierw bakłażan, potem pomidory i bazylię. Ostatnią warstwę posyp startym parmezanem i kawałkami mozarelli. Piecz w piekarniku przez 30 minut.

 

Podawaj na ciepło, zresztą zapiekanka jest tak pyszna, że nie zdąży nawet ostygnąć…
Pyszna, prosta i szybka zapiekanka, oczaruje nawet najbardziej wybrednego smakosza!

 

Podziel się przepisem ze znajomymi, a z nami swoimi wrażeniami. Smacznego!

error: Content is protected !!