Babciny makowy zawijas – Najprostsze ciasto o doskonałym smaku.

Jest to tradycyjne ciastko, z przepisu mojej babci. Podstawą jest dobrze przygotowane ciasto, nadzienie możemy wybierać według własnego gustu.

 

Składniki:
  • 300 g gładkiej mąki
  • sól
  • 1 całe jajko
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 100 g mąki
  • 100 g tłuszczu ( roztopionego masła, oleju)

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki i przygotuj ciasto.
Pozostaw na kilka godzin w lodówce.
Podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj je.
W środku każdego kawałka dodaj wybrane składniki na nadzienie np orzechy, mak owoce, dżem i zwiń w rulon.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut. Podawaj pokrojone na plasterki posypane cukrem pudrem.

 

Smacznego !

error: Content is protected !!