Ziemniaczane knedle w sosie kremowym- mięciutkie oraz delikatne, ten smak zapamiętasz na długi czas.

Przepis na ziemniaczane knedle dostałam od mojej mamy jest on banalnie prosty i bardzo szybki w przygotowaniu.

 

Jeśli masz ochotę wypełnij knedle owocami sezonowymi lub mięsnym farszem. Mojej rodzinie najbardziej smakują knedle w kremowym sosie. Koniecznie spróbuj, a przekonasz się jakie są pysze.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 8 ziemniaków
  • Cebula
  • 6 łyżeczek skrobi
  • Jajko
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • Łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • Do smaku sól

 

WYKONANIE:

1.Do miękkość ugotuj umyte 4 ziemniaki w mundurkach. Obierz następnie ze skórki , a później ugnieć. Surowe 4 ziemniaki obierz, następnie umyj oraz na tarce o oczkach drobnych zetrzyj, później odciśnij nadmiar wody.

 

2. Ugotowane oraz surowe ziemniaki połącz ze sobą, dodaj jajko, 4 łyżki skrobi oraz sól. 100 ml zimnej wody połącz z resztą skrobi.

3. Wlej wodę do dużego garnka, dodaj do smaku sól, następnie z rozcieńczoną skrobią wymieszaj. Do wrzenia doprowadź wodę.

4.Uformuj kulki z przygotowanej ziemniaczanej masy, następnie we wrzącej wodzie do miękkości gotuj.

5.Na patelnię wlej olej i obraną cebulę w pół piórka pokrój oraz podsmaż. Jak już się zeszkli dodaj śmietanę oraz mieloną słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

6. knedle ugotowane na patelnię przełóż, dokładnie wymieszaj z cebulką , następnie przez kilka minut duś. To wszystko!

 

Danie zawsze podawaj na ciepło z ulubionym mięsem oraz surówką z kapusty kiszonej. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!