Ziemniaczane łódeczki – Rewelacyjna przekąska lub idealna ciepła kolacja dla każdego
15 722
Wszyscy uwielbiają ziemniaki, a ilość sposobów ich przyrządzenia jest wprost nieograniczona! Rewelacyjnym pomysłem jest przygotowanie faszerowanych ziemniaków w formie łódeczek. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na każdej imprezie. Bardzo wygodne do podania i zjedzenia, nawet na stojących przyjęciach. Co ciekawe, wystarczy dodać surówkę, a łódeczki równie dobrze sprawdzą się jako obiad, który posmakuje wszystkim, nawet marudzącym niejadkom. Po za tym są niesamowicie smaczne, pachnące i bardzo proste w przygotowaniu.
Lista składników:
8 szt ziemniaków (dużych)
200 g szynki
150 g twardego sera żółtego
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 szt cebuli (mała)
koperek
szczypiorek
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki należy umyć, ugotować w mundurkach i odstawić do całkowitego wystudzenia.
2. Zimne ziemniaki przekroić na pół, a następnie delikatnie wydrążyć zostawiając całą, nienaruszoną skórkę.
3. Wędlinę i cebulę należy pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać posiekane zioła i miąższ z ziemniaków, wszystko razem dobrze wymieszać.
4. Dodać resztę składników, doprawić do smaku i ponownie wymieszać.
5. Każdą łupinkę napełnić przygotowanym farszem.
6. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na nim wszystkie ziemniaczki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 220-240 stopniach C przez około pół godziny. W razie gdyby wierzch zaczął się przypalać można przykryć folią aluminiową, którą należy zdjąć na kilka minut przed końcem pieczenia, w celu uzyskania chrupiącej skorupki.
Faszerowane ziemniaczki można podawać na ciepło jako część obiadu lub na zimno jako imprezową przekąskę.