Ziemniaczane łódeczki – Rewelacyjna przekąska lub idealna ciepła kolacja dla każdego

Wszyscy uwielbiają ziemniaki, a ilość sposobów ich przyrządzenia jest wprost nieograniczona! Rewelacyjnym pomysłem jest przygotowanie faszerowanych ziemniaków w formie łódeczek. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na każdej imprezie. Bardzo wygodne do podania i zjedzenia, nawet na stojących przyjęciach. Co ciekawe, wystarczy dodać surówkę, a łódeczki równie dobrze sprawdzą się jako obiad, który posmakuje wszystkim, nawet marudzącym niejadkom. Po za tym są niesamowicie smaczne, pachnące i bardzo proste w przygotowaniu.

 

Lista składników:
  • 8 szt ziemniaków (dużych)
  • 200 g szynki
  • 150 g twardego sera żółtego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 szt cebuli (mała)
  • koperek
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki należy umyć, ugotować w mundurkach i odstawić do całkowitego wystudzenia.

 

2. Zimne ziemniaki przekroić na pół, a następnie delikatnie wydrążyć zostawiając całą, nienaruszoną skórkę.

 

3. Wędlinę i cebulę należy pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać posiekane zioła i miąższ z ziemniaków, wszystko razem dobrze wymieszać.

 

4. Dodać resztę składników, doprawić do smaku i ponownie wymieszać.

 

5. Każdą łupinkę napełnić przygotowanym farszem.

 

6. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na nim wszystkie ziemniaczki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 220-240 stopniach C przez około pół godziny. W razie gdyby wierzch zaczął się przypalać można przykryć folią aluminiową, którą należy zdjąć na kilka minut przed końcem pieczenia, w celu uzyskania chrupiącej skorupki.

 

Faszerowane ziemniaczki można podawać na ciepło jako część obiadu lub na zimno jako imprezową przekąskę.

Smacznego!

error: Content is protected !!