Ziemniaczany placek z serem – Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć.

Moje dzieci trzeba było wcześniej zmuszać, aby zjadły zupę. Wielu sposobów próbowałam, ale niestety nie powiodło się. Przygotowanie placka mnie bardzo uratowało! Codziennie go przygotowuje na pierwsze danie. Z przyjemnością moje dzieci teraz jedzą zupę!

 

Jest super zamiennikiem chleba jak i pieczonych domowych ciast. Moja rodzina uwielbia smażone na patelni placki ziemniaczane. Podawaj je jako przekąskę lub dodatek do zupy. Zapraszam na mój przepis na placka ziemniaczanego.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 90 g mąki pszennej
  • 55 ml mleka
  • 10 g masła
  • Sól do smaku
  • Ziemniak
  • 150 g sera mozzarella
  • 2 łyżki stołowe majonezu.

 

WYKONANIE:

1.Na sam początek przygotuj ciasto. Do miski wlej mleko, roztopione masło, dodaj mąkę oraz sól.

2. Dokładnie przez około 5 minut wyrabiaj ciasto, następnie przykryj miskę folią spożywczą i na godzinę włóż do lodówki. W między czasie ugotuj ziemniaka, następnie zetrzyj go. Dodaj ziemniaka i dokładnie wymieszaj.

3.Po upływie godziny rozwałkuj ciasto na kształt koła.

4. Za pomocą tarki zetrzyj ser, następnie połóż połowę na ciasto. Kolejną warstwę połóż ziemniaków , a na to ser. Brzegi ciasta połącz ze sobą. Za pomocą wałka delikatnie rozwałkuj ciasto.

5. Patelnię posmaruj tłuszczem i połóż na niego placek , następnie podsmaż na złoty kolor po obydwu stronach.

6. Jako nadzienia użyj wczorajszych ziemniaków oraz ulubionego twardego sera. Aby urozmaicić ten przepis dodaj do ziemniaków suszonych pomidorów oraz włoskich ziół. Na pewno ten smak Cię zachwyci!

error: Content is protected !!