Ziołowe naleśniki- Ich smak zachwyca każdego. Z pysznymi dodatkami smakują jeszcze lepiej.

Naleśniki idealnie pasują na śniadanie lub przekąskę między posiłkami. Właśnie dlatego w moim domu przygotowane są często , gdyż moje dzieci je uwielbiają.

 

Właśnie dzięki temu przepisowi są one puszyste oraz delikatne.

 

Zarówno słodkie jak i wytrawne nadzienia idealnie komponują się z naleśnikami. W moim domu najczęstszymi dodatkami są owoce, bita śmietana lub nutella. Wytrawne farsze przygotuje z mięsa, kapusty i grzybów lub ze szpinaku.

 

Do przepisu poniżej nie użyjesz mleko oraz kefiru. Takie naleśniki na pewno posmakują każdemu. Zapraszam na pyszne naleśniki!

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 600 ml wody
  • Łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • Łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki ulubionych ziół
  • ½ łyżeczki kwasku cytrynowego

 

PRZYGOTOWANIA:

1.Do dużej miski wlej pół litra wody, następnie dodaj cukier, sól, jajka oraz sodą , dokładnie wymieszaj ze sobą składniki.

 

2.Do 100 ml wody wsyp kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszaj, po czym odstaw go na bok na kilka minut.

 

3.Do miski wsyp stopniowo mąkę i za pomocą miksera dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki. Tak przygotowane ciasto również odstaw na bok na około 20 minut.

 

4.Gdy czas już minie dodaj kwasek cytrynowy oraz wszystkie drobno pokrojone zioła, dokładnie wymieszaj.

5.Smaż naleśniki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!