Złocisty pieczony kurczak – Genialna marynata, dzięki której mięso jest soczyste, a skórka chrupiąca.

W moim domu, kurczak gości na stole bardzo często. Można z niego przygotować wiele uniwersalnych, szybkich i smacznych dań dla wszystkich domowników.

 

Odkąd upiekłam kurczaka w ten właśnie sposób, moja rodzina nie chce jeść innego. Genialna marynata z dwoma składnikami, które zawsze masz w swojej kuchni sprawia, że kurczak jest miękki, soczysty i wyjątkowo smaczny, a jego skórka chrupiąca. Poznaj przepis na kurczaka idealnego! Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 1,5 kg ( ok 8 szt.) ćwiartek kurczaka,
  • 0,5 łyżeczki papryczki chili,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki keczupu pikantnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka majeranku.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyj i oczyść kurczaka, a następnie osusz go ręcznikiem papierowym. Przełóż go do miski i posól do smaku.

2. Teraz przygotuj marynatę: Do miski przełóż keczup, majonez, słodką paprykę i majeranek. Wszystko dobrze wymieszaj. Potem natrzyj mięso w przygotowanej marynacie i odstaw 2 godziny.

 

3. Naczynie żaroodporne, wysmaruj olejem i włóż do niego marynowanego kurczaka. Posyp papryką chili i przekrojonym na 4 części czosnkiem. Przykryj naczynie folią aluminiową.

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 50 minut na złoty kolor.

Pamiętaj, że miękkość mięsa, możesz sprawdzać widelcem. Jak tylko będzie miękki, zdejmij folię i piecz do czasu aż skórka będzie chrupiąca i przypieczona (ok. 10-15 minut). Gotowe!

 

Kurczaka podawaj na gorąco. Świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem i zestawem surówek. Smacznego!

 

 

error: Content is protected !!