Złocisty pieczony kurczak – Genialna marynata, dzięki której mięso jest soczyste, a skórka chrupiąca.
633
W moim domu, kurczak gości na stole bardzo często. Można z niego przygotować wiele uniwersalnych, szybkich i smacznych dań dla wszystkich domowników.
Odkąd upiekłam kurczaka w ten właśnie sposób, moja rodzina nie chce jeść innego. Genialna marynata z dwoma składnikami, które zawsze masz w swojej kuchni sprawia, że kurczak jest miękki, soczysty i wyjątkowo smaczny, a jego skórka chrupiąca. Poznaj przepis na kurczaka idealnego! Do dzieła!
SKŁADNIKI:
1,5 kg ( ok 8 szt.) ćwiartek kurczaka,
0,5 łyżeczki papryczki chili,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki keczupu pikantnego,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka majeranku.
PRZYGOTOWANIE:
1. Umyj i oczyść kurczaka, a następnie osusz go ręcznikiem papierowym. Przełóż go do miski i posól do smaku.
2. Teraz przygotuj marynatę: Do miski przełóż keczup, majonez, słodką paprykę i majeranek. Wszystko dobrze wymieszaj. Potem natrzyj mięso w przygotowanej marynacie i odstaw 2 godziny.
3. Naczynie żaroodporne, wysmaruj olejem i włóż do niego marynowanego kurczaka. Posyp papryką chili i przekrojonym na 4 części czosnkiem. Przykryj naczynie folią aluminiową.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 50 minut na złoty kolor.
Pamiętaj, że miękkość mięsa, możesz sprawdzać widelcem. Jak tylko będzie miękki, zdejmij folię i piecz do czasu aż skórka będzie chrupiąca i przypieczona (ok. 10-15 minut). Gotowe!
Kurczaka podawaj na gorąco. Świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem i zestawem surówek. Smacznego!