Jesteście znudzeni typowymi mielonymi. Mięso można wykorzystać w zupełnie inny sposób.
2 507
Jeśli brakuje Wam pomysłu na pyszny obiad lub kolację, proponujemy Wam zapiekankę z mięsa mielonego, która nie tylko jest smaczna i sycąca, ale również świetnie się prezentuje na stole. Wystarczy nie zdradzić się z tym, jak łatwo przygotować ten posiłek i śmiało możecie uchodzić za kulinarnych mistrzów! 🙂
Składniki:
700 g mielonego mięsa,
100 g posiekanej cebuli,
100 g bułki tartej,
4 jajka,
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
200 g kremowego sera,
120 g boczku,
100 g dowolnego żółtego sera w plastrach.
W dużej misce wymieszajcie mięso mielone, cebulę, bułkę tartą, jedno jajko, czosnek i przyprawy.
Przełóżcie masę do podłużnej foremki. Dociśnijcie środek łyżką tak, jak na zdjęciu.
Wyłóżcie środek boczkiem, na to dodajcie kremowy serek do kanapek i następnie połóżcie plasterki żółtego sera.
Na samą górę wbijcie trzy jajka i włóżcie zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Po godzinie wyjmijcie zapiekankę z piekarnika i podajcie ją póki jest gorąca.
Zróbcie do tego sałatkę i macie obiad z głowy 🙂
Pycha! Udostępnijcie ten przepis innym fanom mięsnych potraw.