Jesteście znudzeni typowymi mielonymi. Mięso można wykorzystać w zupełnie inny sposób.

Jeśli brakuje Wam pomysłu na pyszny obiad lub kolację, proponujemy Wam zapiekankę z mięsa mielonego, która nie tylko jest smaczna i sycąca, ale również świetnie się prezentuje na stole. Wystarczy nie zdradzić się z tym, jak łatwo przygotować ten posiłek i śmiało możecie uchodzić za kulinarnych mistrzów! 🙂

 

 

Składniki:

  • 700 g mielonego mięsa,
  • 100 g posiekanej cebuli,
  • 100 g bułki tartej,
  • 4 jajka,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • 200 g kremowego sera,
  • 120 g boczku,
  • 100 g dowolnego żółtego sera w plastrach.

 

W dużej misce wymieszajcie mięso mielone, cebulę, bułkę tartą, jedno jajko, czosnek i przyprawy.

 

Przełóżcie masę do podłużnej foremki. Dociśnijcie środek łyżką tak, jak na zdjęciu.

 

Wyłóżcie środek boczkiem, na to dodajcie kremowy serek do kanapek i następnie połóżcie plasterki żółtego sera.

 

Na samą górę wbijcie trzy jajka i włóżcie zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

 

Po godzinie wyjmijcie zapiekankę z piekarnika i podajcie ją póki jest gorąca.

Zróbcie do tego sałatkę i macie obiad z głowy 🙂

 

Pycha! Udostępnijcie ten przepis innym fanom mięsnych potraw.

error: Content is protected !!