Zrazy „inaczej” – Takich zrazów Twoi goście jeszcze nie jedli.
11 779
Zrazy… danie powszechnie znane i lubiane. Mimo wszystko, warto poświęcić im nieco więcej uwagi i być może nauczyć się czegoś nowego.
Prezentujemy jeden z wielu pomysłów na danie idealne.
PODSTAWOWE SKŁADNIKI MIĘSNE
500 g mięsa mielonego zmieszanego z wieprzowiną i wołowiną
2 kromki białego chleba
1 ząbek czosnku
sól i czarny pieprz do smaku
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
2 duże cebule
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki octu
SKŁADNIKI NA CIASTO
2 jajka
3 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól i czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Wymieszaj zmielone składniki, dodaj wodę. 2. Dokładnie wymieszaj z mięsem mielonym, włóż do lodówki na 1 godzinę. 3. Pokrój cebulę w duże półpierścienie.
4. Sól, pieprz cebulę, marynuj w occie i pozostaw na 1 godzinę. 5. Następnie rozgrzej olej na patelni i smaż w niej cebulę, aż zmieni kolor na złoty. 6. Lekko ubij jajka, dodaj przyprawy, śmietanę i mąkę.
7. Dodaj proszek do pieczenia do powstałej mieszanki i wymieszaj. Ciasto jest gotowe.
8. Z mięsa mielonego uformuj 8 kotlecików, wkładając do każdego nadzienie.
9. Zanurz Zrazy w cieście.
10. Smażyć na średnim ogniu, cały czas obracając. Smacznego!
Zrazy podajemy najczęściej z puree ziemniaczanym lub ryżem, ale również ze świeżymi lub marynowanymi warzywami. Warto podzielić się tym z innymi!