Zrazy z mięsa mielonego – Delikatne i soczyste, dokładnie takie jakie lubię najbardziej. Koniecznie musisz spróbować

Zazwyczaj, zrazy kojarzą się z wołowiną, długim gotowaniem i oczywiście smacznym daniem. Jednak tak samo smaczne i wykwintne danie, można przygotować również z mięsa wieprzowego.

 

Znakomity smak, tradycyjne dodatki oraz szybkość i prostota wykonania, pozwoli Ci zdecydowanie częściej przygotować danie idealne – czyli zrazy. Pyszne, soczyste i aromatyczne zrazy z mięsa mielonego w kremowym, aksamitnym sosie, zachwycą każdego bez wyjątku. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • mielone mięso wieprzowe – 0,5 kg
  • boczek parzony lub wędzony – 150 g
  • ogórek kiszony – 2 szt.
  • sos pieczeniowy ciemny Winiary
  • duża cebula – 1 szt.
  • jajko – 1 szt.
  • liść laurowy – 3 szt.
  • ziele angielskie – 3 ziarenka
  • bułka tarta
  • olej, sól i pieprz

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do mielonego mięsa, dodaj pół posiekanej drobno cebuli, jajko, bułkę tartą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, masując masę mięsną.

2. Z mięsa uformuj placuszki o grubości ok. 1 cm. Na środku każdego placka, nałóż trochę pokrojonego w drobną kosteczkę boczku, ogórka i cebuli. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i zawiń wszystko w mięsie, sklejając jego brzegi, formując małe zrazy.

 

3. Gotowe zrazy, obtocz w bułce tartej i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem z każdej strony na złoty kolor. Następnie, przełóż je do garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawy i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.

4. W tym czasie, przygotuj ciemny sos pieczeniowy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Potem zalej nim zrazy i doprowadź do wrzenia. Na koniec, zagęść dodając 3 łyżki mąki wymieszane w połowie szklanki zimnej wody.

 

5. Doprowadź znów do wrzenia, ciągle mieszając gotuj przez kilka minut. Gotowe!

 

Podawaj na gorąco w towarzystwie puree z ziemniaków oraz zestawem surówek z świeżych warzyw i buraczkami. Smacznego!

 

 

error: Content is protected !!