Zupa Jarzynowa z Kulkami Serowymi – Moja babcia gotowała najlepszą.
2 529
Uwielbiam zupy wszelkiego rodzaju i mogła bym żywić się tylko nimi. Moja babcia zawsze powtarzała, że gorącą zupę powinno się jeść codziennie, bo są bardzo zdrowe i pożywne. Niestety moja rodzina jest obojętna na pierwsze dania. Aby ich zachęcić, poświęciłam sporo czasu i znalazłam wśród moich złotych przepisów kilka takich, które urzekły również ich. Oto jeden z nich…
SKŁADNIKI NA ZUPĘ
2,5 l bulionu drobiowego
1 duża cebula
1 marchewka
5 średnich ziemniaków
4 łyżki oleju
natka pietruszki, sól, pieprz do smaku
SKŁADNIKI NA KULKI SEROWE
100 g twardego sera (najlepszy będzie holenderski)
1 jajko
100-130 g mąki
2 łyżki miękkiego masła
sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Zacznij od przygotowania kulek serowych. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach, dodaj masło, mąkę, jajko i sól. Zagnieć miękkie ciasto i wstaw do lodówki na 30 minut.
2. Do wrzącego bulionu dodaj obrane i umyte ziemniaki, pokrojone w kostkę. Następnie dodaj podsmażoną na oleju cebulę, pokrojoną w kostkę i startą na tarce o grubych oczkach marchew. Posól i popieprz do smaku.
3. W międzyczasie wyjmij ciasto z lodówki i uformuj małe kulki (nie większe niż orzechy laskowe).
4. Kiedy warzywa będą miękkie, wrzucaj stopniowo kulki serowe. Mieszaj i gotuj zupę przez ok. 5-10 minut (aż kulki będą miękkie).
5. Podawaj w głębokich talerzach, posypaną pokrojoną natką pietruszki.