Zupa Jarzynowa – Pyszna rozgrzewająca zupa, która zachwyca nie tylko smakiem.
3 318
Przepisów na zupę jarzynową z pewnością znajdziesz wiele. W zależności od rodzaju warzyw jakie wykorzystasz, będzie różniła się aromatem i smakiem. Zatem za każdym razem możesz wypróbować nową opcję. Oto propozycja zupy jarzynowej, która nie tylko zachwyci domowników smakiem. Kolorowe warzywa ucieszą również oko i zachęcą do spróbowania nawet najmłodsze pociechy. Niezwykle smaczna i zdrowa zupa rozgrzeje Twoją rodzinę, szczególnie w chłodny dzień. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
2 l bulionu warzywnego
1 marchewka
1 cebula
garść poszatkowanej białej kapusty
1 świeży ogórek
3-4 pomidory, 1 czerwona papryka
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Obierz, umyj i pokrój marchewkę i ogórka w kostkę.
2. Na patelni z nie wielką ilością oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, pomidory i paprykę. Posól i popieprz do smaku.
3. Następnie przykryj patelnię pokrywką i duś warzywa na małym ogniu przez 25-30 minut. W razie potrzeby możesz podlać odrobiną wody, od czasu do czasu zamieszaj.
4. Na bulionie warzywnym ugotuj do miękkości pokrojoną wcześniej marchewkę. Potem dodaj duszone wcześniej warzywa i pokrojonego ogórka. Doprowadź do wrzenia, gotuj kilka minut i wyłącz.
5. Rozgrzewająca zupa jarzynowa jest gotowa. Podawaj z koperkiem, natką pietruszki i kwaśną śmietaną.