Zupa na odporność- przepis mojej babuni zawsze jest skuteczny.

Idealna zupa zawiera pyszny smak oraz wiele witamin. Znajdziesz poniżej kilka przepisów na pyszne zupy, które świetnie się nadają na odporność.

 

Odczuwasz ból gardła? Masz małą odporność? Przepisy poniżej na pewno to zmienią.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • Litr bulionu
  • 1,5 główki czosnku oraz parę ząbków na koniec
  • Razowa bagietka lub chleb
  • 2 łyżki smalcu albo masła
  • 2 łyżki oleju
  • Sól, pieprz czarny mielony oraz liść laurowy

 

DODATKOWO:
  • Chleb tostowy lub bagietka (czosnkiem można posmarować)
  • Starty ser

 

WYKONANIE:

1.Na samym początku ziemniaki obierz , umyj oraz pokrój w kostkę. Dokładnie obierz cały czosnek. W garnku roztop masło, następnie przez chwilę smaż ziemniaki. Do smaku przypraw solą, czosnkiem pieprzem oraz wrzuć liść laurowy. Całość dokładnie wymieszaj, następnie dolej do garnka przygotowany bulion. Tak przygotowaną zupę gotuj aż całkowicie ziemniaki będą miękkie, potrwa to około 20 minut.

2.Z gotowej zupy wyjmij liścia laurowego, następnie za pomocą blendera dokładnie zblenduj na gładka masę. Jeżeli chcesz dodaj 2 ząbki czosnku. Gdy gotujesz tą zupę , pamiętaj aby często ją próbować i nie przesadzić z jej ostrością. Dokładnie wymieszaj i wlewaj na talerze.

Pamiętaj: Mniejsze porcje zupy powinny jeść osoby z nadciśnieniem.

 

Skuteczna zupa cebulowa

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Młode cebule-4 sztuki
  • Imbir- 50 g
  • Czosnek-2 ząbki
  • Papryczka chili-1 szt.
  • Wywar z kurczaka- 6 filiżanek
  • Olej oraz sól morska

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Na patelni z dodatkiem oleju podsmaż drobno pokrojone cebule, czosnek oraz imbir. Do podsmażonych warzyw dolej bulion drobiowy i całość gotuj na małym ogniu. Przez około 20 minut gotuj przygotowaną zupę, następnie dodaj do niej posiekaną papryczkę chili. Do smaku dodaj soli, następnie zdejmij zupę z ognia.

 

Pyszny oraz bardzo skuteczny rosół

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Kurczak
  • Kalarepa
  • ¼ selera
  • Pietruszka
  • 2 marchewki
  • Cebula
  • Kalarepa
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 5 kulek pieprzu czarnego
  • 5 kulek pieprzu kolorowego
  • 2 łyżeczki soli
  • Do smaku zioła (tymianek, rozmaryn, estragon oraz oregano)
WYKONANIE:

1.Do dużego garnka włóż umytego kurczaka, później dodaj przygotowane warzywa czyli, marchew, pietruszka, kalarepa oraz cebulę, pamiętaj aby warzywa dokładnie obrać oraz pokroić. Dodaj również obrane całe 2 ząbki czosnku. Następnie dolej do garnka wodę i zagotuj.

2.Jak na wierzchu garnka zacznie pojawiać się piana to za pomocą łyżki ją zbierz. Gotuj wywar przez 1,5 godziny na małym ogniu. W razie gdy będzie za mało wody w garnku to, śmiało możesz dolać.

3.Po upływie tego czasu przecedź przez sito wywar. Na małe kawałki pokrój ugotowane warzywa, a co do mięsa , rozrywaj go rękoma. Tak przygotowany rosół podawaj z ulubionym makaronem.

 

Gdy dopadło Cię przeziębienie koniecznie zjedź zupę czosnkową.

 

LISTA SKLADNIKÓW:
  • Główka czosnku
  • Pietruszka
  • Majeranek
  • 6 pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 2 łyżki mąki
  • Wodę z dwoma kostkami bulionu lub 1,5 l bulionu
  • Łyżka vegety
  • Łyżka mało lub oleju
  • Do smaku sól oraz pieprz

 

DODATKOWO
  • 2-3 kromki chleba pokrojone w kostkę
  • Starty ser

 

WYKONANIE:

1.W garnku roztop masło, następnie przeciśnij przez praskę do niego czosnek. Potem wsyp mąkę i zalej całość przygotowanym bulionem. Do garnka wrzuć pokrojone ziemniaki, gotuj do momentu , aż całkowicie będą miękkie.

2.Następnie wyłącz gaz i dopraw do smaku natką pietruszki, majerankiem oraz solą, całość dokładnie wymieszaj. Przygotuj z chleba grzanki. Na patelni z dodatkiem odrobiny oleju podsmaż pokrojone kromki chleba, aż ich kolor będzie złocisty. Na talerz wlej przygotowaną zupę, następnie wsyp na nią gotowe złociste grzanki. Dla uzyskania innego smaku podawaj zupę w wydrążonym bochenku i posyp ją startym serem.

 

Pamiętaj, aby przekazać te przepisy na pyszne oraz skuteczne zupy swoim bliskim, a wtedy ich zdrowie znacznie się polepszy.

error: Content is protected !!