Do tego, że zupy są bardzo pożywne i zdrowe, a zarazem lekkostrawne, nie muszę nikogo przekonywać. Moje dzieci uwielbiają zupę pomidorową, jednak kiedy spróbowały przygotowaną według tego przepisu, ciągle chcą jej więcej.
Świeże pomidory, przyprawy i aromatyczna bazylia, nadają zwyczajnej, prostej zupie niezwykłego smaku, którego nie da się zapomnieć.
Prezentuję wyjątkowy i sprawdzony przepis na idealną zupę pomidorową, której nikt się nie oprze. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Obierz i pokrój drobno cebulę, a następnie usmaż na rozgrzanej patelni z olejem do miękkości. Dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Pomidory sparz, obierz ze skórki i zblenduj.
3. Przełóż pomidory do garnka, zalej bulionem warzywnym i dodaj podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Wszystko zagotuj.
4. Dopraw solą, pieprzem i dodaj cukier oraz włoskie zioła.
5. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
6. Pod koniec gotowania, wlej śmietanę i dodaj posiekaną bazylię. Gotuj jeszcze przez kilka minut na małym ogniu, ciągle mieszając.
7. Podawaj z pokrojonym w kostkę serem feta i grzankami.
Zupa pomidorowa z bazylią może być zarówno samodzielnym daniem, dla osób liczących kalorie, oraz pysznym pierwszym daniem, które pokochają nawet najmłodsi.