Te cudowne i soczyste kotleciki sprawdzą się jako przekąska poza domem, jak i szybki posiłek w pracy. Ich wykonanie jest bardzo proste.

Kotleciki cukiniowe to ciekawa propozycja na danie zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy warzywo jest łatwo dostępne.

Cukinię można wykorzystać na różne sposoby – nie tylko jako pomysł na obiad, ale również na przekąski. Te kotleciki można przygotować wcześniej i zabrać ze sobą np. w dłuższą podróż. Wykonanie jest na tyle łatwe, że nikt nie będzie miał z nim problemu. Wystarczy użyć jeszcze kilka podstawowych składników, aby delektować się i zaskoczyć gości czy też domowników tym pysznym daniem.

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kostki drożdży,
  • 100 ml mleka,
  • 1 cukinia,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 4 łyżeczki soli,
  • 1 żółtko,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 g kwaśnej śmietany.

Składniki na nadzienie:

  • 150 g cebuli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 cukinia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 50 g masła.

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania.

Sposób przygotowania:

error: Content is protected !!