Te cudowne i soczyste kotleciki sprawdzą się jako przekąska poza domem, jak i szybki posiłek w pracy. Ich wykonanie jest bardzo proste.
Kotleciki cukiniowe to ciekawa propozycja na danie zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy warzywo jest łatwo dostępne.
Cukinię można wykorzystać na różne sposoby – nie tylko jako pomysł na obiad, ale również na przekąski. Te kotleciki można przygotować wcześniej i zabrać ze sobą np. w dłuższą podróż. Wykonanie jest na tyle łatwe, że nikt nie będzie miał z nim problemu. Wystarczy użyć jeszcze kilka podstawowych składników, aby delektować się i zaskoczyć gości czy też domowników tym pysznym daniem.
Składniki na ciasto:
- 1/2 kostki drożdży,
- 100 ml mleka,
- 1 cukinia,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 4 łyżeczki soli,
- 1 żółtko,
- 300 g mąki pszennej,
- 100 g kwaśnej śmietany.
Składniki na nadzienie:
- 150 g cebuli,
- 2 łyżki oleju,
- 1 cukinia,
- 1 łyżeczka soli,
- 50 g masła.
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania.
Sposób przygotowania:
Drożdże należy wymieszać z mlekiem oraz cukrem. Mieszankę odstawić na około kwadrans. Cukinię po obraniu trzeba zetrzeć na tarce i posolić ją. Po kilku minutach najlepiej odlać sok i odcisnąć cukinię. W misce połączyć ze sobą wszystkie pozostałe składniki, a później dodać do nich jeszcze cukinię i drożdże.
Całość energicznie wyrabiać jak zwykłe ciasto drożdżowe. Zakryć miskę czystą, bawełniana albo lnianą ściereczką w ciepłym miejscu. W tym czasie musi ono wyrosnąć. Przygotowując nadzienie wystarczy obrać i zetrzeć kolejną cukinię na tarce i posolić ją. Po chwili znów odlać spod niej wodę. Cebulę obrać, posiekać drobniutko, a następnie podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
Po zmniejszeniu ognia, należy umieścić na patelni cukinię wraz z masłem. Całość posolić i podsmażać chwilę. Ostudzić nadzienie. W kolejnym etapie należy blat posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto. Umieścić na nim 1/3 farszu i zwinąć kulę.