Te cudowne i soczyste kotleciki sprawdzą się jako przekąska poza domem, jak i szybki posiłek w pracy. Ich wykonanie jest bardzo proste.

Drożdże należy wymieszać z mlekiem oraz cukrem. Mieszankę odstawić na około kwadrans. Cukinię po obraniu trzeba zetrzeć na tarce i posolić ją. Po kilku minutach najlepiej odlać sok i odcisnąć cukinię. W misce połączyć ze sobą wszystkie pozostałe składniki, a później dodać do nich jeszcze cukinię i drożdże.

Całość energicznie wyrabiać jak zwykłe ciasto drożdżowe. Zakryć miskę czystą, bawełniana albo lnianą ściereczką w ciepłym miejscu. W tym czasie musi ono wyrosnąć. Przygotowując nadzienie wystarczy obrać i zetrzeć kolejną cukinię na tarce i posolić ją. Po chwili znów odlać spod niej wodę. Cebulę obrać, posiekać drobniutko, a następnie podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.

Po zmniejszeniu ognia, należy umieścić na patelni cukinię wraz z masłem. Całość posolić i podsmażać chwilę. Ostudzić nadzienie. W kolejnym etapie należy blat posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto. Umieścić na nim 1/3 farszu i zwinąć kulę.

Rozwałkować znów ciasto, ponownie wyłożyć 1/3 farszu, uformować kulę i tę czynność jeszcze raz powtórzyć. Finalnie, ciasto rozwałkować na ok. 1.5 cm i wykrawać je za pomocą np. szklanki. Umieścić w odstępach na blaszce do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 20 min. w 200 stopniach.

Czytaj dalej

error: Content is protected !!