Chudnę ustawicznie, odkąd znam te przepisy. Jem je nawet wieczorem. Sałatki odchudzające z pieczarkami to prawdziwy hit.

Pieczarki są powszechnie dostępnym składnikiem, używanym w wielu daniach – pizzach, sosach, potrawach mięsnych oraz sałatkach. Zwłaszcza te ostatnie są godne uwagi – to prawdziwy hit wielu przyjęć.

Można jeść je również na kolację lub śniadanie oraz w charakterze przekąski w ciągu dnia. Sprawdzają się w każdej praktycznie sytuacji. Są lekkie, a ich smak przyprawia o zawrót głowy. Poznaj trzy sprawdzone przepisy na dietetyczne sałatki, w których pieczarki grają pierwszoplanową rolę. Jeżeli przygotujesz je chociaż raz, to zagoszczą w twoim domu na stałe.

Sałatka z pieczarkami i kurczakiem

Potrzebne składniki:

  • 150 g pieczarek,
  • 1 podudzie z kurczaka,
  • 200 g kapusty pekińskiej,
  • 1,5 łyżki orzechów włoskich łuskanych,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (osoby, które nie muszą przestrzegać diety, mogą zamiast niego użyć majonezu),
  • 5 pomidorków cherry.
  • przyprawy – do smaku, według uznania.

Przygotowanie:

Podudzia kurczaka należy natrzeć swoimi ulubionymi przyprawami i upiec w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni. Mięso, kiedy będzie już odpowiednio miękkie, należy pokroić na duże kawałki. Pieczarki obieramy dokładnie w międzyczasie i kroimy w drobne plasterki. Smażymy na oliwie, aż do momentu, gdy się zarumienią.

Kapustę siekamy, a pomidory dokładnie kroimy. Mieszamy jogurt (lub majonez – jeżeli nie utrzymujemy diety) z musztardą. Powstałym w ten sposób dresingiem polewamy wszystkie pozostałe składniki. Całość posypujemy posiekanymi orzechami i podajemy.

Sałatka z pieczarkami i ogórkiem

Składniki:

  • 2 ogórki,
  • 200 g pieczarek,
  • przyprawy do smaku – według uznania,
  • 2 duże jajka,
  • 2 łyżki jogurtu  naturalnego lub majonezu,
  • masło do smażenia.

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Smażymy je na maśle. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, dokładnie obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy na spore kawałki. Przekładamy wszystkie składniki do dużej miski i dodajemy majonez lub jogurt . Przyprawiamy według uznania i smaku. Mieszamy wszystko dokładnie. Po skosztowaniu można jeszcze dodatkowo doprawić..

Sałatka z pieczarkami i serem

Składniki:

  • 300 g pieczarek,
  • 100 g twardego odtłuszczonego sera,
  • 80 g kukurydzy konserwowej,
  • 120 g fasoli z puszki,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 2 pełne łyżki naturalnego jogurtu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 250 g szynki,
  • przyprawy do smaku;

Przygotowanie:

Pieczarki dokładnie czyścimy i kroimy na drobne plasterki. Szynkę kroimy w cienkie paski. Ser ścieramy na  tarce. Czosnek, po starannym obraniu, przeciskamy przez praskę. Pieczarki oraz szynkę smażymy na maśle. Każdy ze składników powinien być smażony oddzielnie. Po usmażeniu mieszamy je dokładnie z z serem, czosnkiem, musztardą,  jogurtem oraz przyprawami. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

error: Content is protected !!