Chudnę ustawicznie, odkąd znam te przepisy. Jem je nawet wieczorem. Sałatki odchudzające z pieczarkami to prawdziwy hit.

Pieczarki są powszechnie dostępnym składnikiem, używanym w wielu daniach – pizzach, sosach, potrawach mięsnych oraz sałatkach. Zwłaszcza te ostatnie są godne uwagi – to prawdziwy hit wielu przyjęć.

Można jeść je również na kolację lub śniadanie oraz w charakterze przekąski w ciągu dnia. Sprawdzają się w każdej praktycznie sytuacji. Są lekkie, a ich smak przyprawia o zawrót głowy. Poznaj trzy sprawdzone przepisy na dietetyczne sałatki, w których pieczarki grają pierwszoplanową rolę. Jeżeli przygotujesz je chociaż raz, to zagoszczą w twoim domu na stałe.

Sałatka z pieczarkami i kurczakiem

Potrzebne składniki:

  • 150 g pieczarek,
  • 1 podudzie z kurczaka,
  • 200 g kapusty pekińskiej,
  • 1,5 łyżki orzechów włoskich łuskanych,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (osoby, które nie muszą przestrzegać diety, mogą zamiast niego użyć majonezu),
  • 5 pomidorków cherry.
  • przyprawy – do smaku, według uznania.

Przygotowanie:

Podudzia kurczaka należy natrzeć swoimi ulubionymi przyprawami i upiec w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni. Mięso, kiedy będzie już odpowiednio miękkie, należy pokroić na duże kawałki. Pieczarki obieramy dokładnie w międzyczasie i kroimy w drobne plasterki. Smażymy na oliwie, aż do momentu, gdy się zarumienią.

Kapustę siekamy, a pomidory dokładnie kroimy. Mieszamy jogurt (lub majonez – jeżeli nie utrzymujemy diety) z musztardą. Powstałym w ten sposób dresingiem polewamy wszystkie pozostałe składniki. Całość posypujemy posiekanymi orzechami i podajemy.

Sałatka z pieczarkami i ogórkiem

error: Content is protected !!