Są dwa sposoby na zrobienie surówki z kapusty. Jest szybka i łatwa w wykonaniu, a zasmakuje każdemu. Przepisy.

Sałatki są świetne na te czasy, kiedy potrzebujesz szybkiego jedzenia.

 

Te sałatki mogą być używane jako danie boczne lub danie główne. Zapraszamy do sprawdzenia tych przepisów, jeśli kochasz sałatki z kapustą.

 

Sałatka z kukurydzą i jabłkiem

Składniki:
  • 400g kapusty
  • 1 puszka kukurydzy cukrowej
  • 100g jabłko
  • Sok z cytryny 10ml
  • 1 zielony ogórek
  • 4 łyżki stołowe jogurtu (lub śmietany).
  • Sól
  • Koperek
  • Przyprawy według uznania

 

Wykonanie:

Ogórek, cytrynę i kapustę umyć i osuszyć ręcznikiem. Z kukurydzy należy odsączyć zalewę. Pokrojoną kapustę przełożyć do miski. Jabłko pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny, aby nie zmieniło koloru. Ogórek również obrać i pokroić w kostkę.

Wszystko razem wymieszać w misce. Dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę i posiekaną kolendrę. Sałatkę możesz doprawić jogurtem/śmietaną lub innymi ulubionymi przyprawami. Sałatka jest już gotowa do wymieszania. Smacznego!

 

Sałatka z jajkiem, kolendrą i kolendrą

Składniki:
  • 400g kapusty
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Kolendra
  • Koperek
  • Do smaku przyprawy

 

Wykonanie:

Jajka powinny być ugotowane na twardo. Kapustę, kolendrę i koperek umyć i osuszyć. Posiekać kolendrę i koperek. Wszystko połączyć w misce. Ugotowane jajka wyjąć i ostudzić ze skorupek. Oddziel żółtka od białek. Za pomocą widelca rozbić białka na małe kawałki.

Połączyć białka i kapustę w misce. W małej misce połącz żółtka z jogurtem naturalnym, śmietaną, musztardą i oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Powstały sos wymieszać, a następnie dodać do miski z kapustą. Wszystko połączyć. Sałatka jest już gotowa do spożycia.

error: Content is protected !!